Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl havregryn med fiber
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk solrosolja
  • 1.5 msk brödsirap
  • 5 dl fullkornsvetemjöl ljust & vilt
  • vetemjöl ca 4 dl special
  • 1 st ägg

Garnera med:

sesamfrön

Ugn: 225°

1 brytbröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, havregryn, salt, olja, sirap, ljust & milt fullkornsvetemjöl och vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig deg. Pensla ytan med olja. Plasta bunken och låt stå i kylen över natten.

2
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta ihop degen och knåda den smidig. Rulla ut degen till en längd och dela den i sexton bitar. Rulla varje bit till en bulle och sätt dem tätt tillsammans på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

3
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Servera på buffébordet med brieost till.