Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 dl havregryn med fiber
- 0.5 tsk salt
- 2 msk solrosolja
- 1.5 msk brödsirap
- 5 dl fullkornsvetemjöl ljust & vilt
- vetemjöl ca 4 dl special
- 1 st ägg
Garnera med:
sesamfrön
Ugn: 225°
1 brytbröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, havregryn, salt, olja, sirap, ljust & milt fullkornsvetemjöl och vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig deg. Pensla ytan med olja. Plasta bunken och låt stå i kylen över natten.
2
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta ihop degen och knåda den smidig. Rulla ut degen till en längd och dela den i sexton bitar. Rulla varje bit till en bulle och sätt dem tätt tillsammans på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
3
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Servera på buffébordet med brieost till.