Du behöver

  • 1 st citron rivet skal
  • citronsaft ca 2 msk pressad
  • 2 st päron fasta
  • smördeg färdigkavlad, kylvara
  • 12 st sötmandlar
  • 1 st äggula + 1-2 msk vatten

Servera med:

2 dl crème fraîche 15-18 %
rivet citronskal

Ugn: 200º

Gör så här

1
Skrubba och skölj citronen väl. Riv skalet och pressa ur saften. Mät upp 4–4 1/2 dl vatten i en kastrull och tillsätt citronsaften. Koka upp.

2
Dela päronen och ta bort kärnhuset. Skalet kan vara kvar. Lägg päronhalvorna i kastrullen och se till att vattnet täcker. Koka sakta i 5 minuter. Ta upp päronen och låt svalna.

3
Sporra eller skär ut rutor av smördegen som är 1–3 cm större än päronhalvan. Vik ihop smördegen så att den täcker frukthalvan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4
Blanda äggulan med vatten och pensla smördegen. Hacka sötmandeln grovt och strö på.

5
Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Servera med crème fraiche, smaksatt med rivet citronskal.