Du behöver
- 1 st citron rivet skal
- citronsaft ca 2 msk pressad
- 2 st päron fasta
- smördeg färdigkavlad, kylvara
- 12 st sötmandlar
- 1 st äggula + 1-2 msk vatten
Servera med:
2 dl crème fraîche 15-18 %
rivet citronskal
Ugn: 200º
Gör så här
1
Skrubba och skölj citronen väl. Riv skalet och pressa ur saften. Mät upp 4–4 1/2 dl vatten i en kastrull och tillsätt citronsaften. Koka upp.
2
Dela päronen och ta bort kärnhuset. Skalet kan vara kvar. Lägg päronhalvorna i kastrullen och se till att vattnet täcker. Koka sakta i 5 minuter. Ta upp päronen och låt svalna.
3
Sporra eller skär ut rutor av smördegen som är 1–3 cm större än päronhalvan. Vik ihop smördegen så att den täcker frukthalvan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
4
Blanda äggulan med vatten och pensla smördegen. Hacka sötmandeln grovt och strö på.
5
Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Servera med crème fraiche, smaksatt med rivet citronskal.