Du behöver
- 8 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bikarbonat
- 2.5 msk pepparkakskrydda
- 1 msk vaniljsocker
- 62.5 g mandelspån
- 200 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl vatten
- 3 dl strösocker
Ugn: 200°
Gör så här
1
Blanda mjöl, bikarbonat, pepparkakskryddor, vaniljsocker och mandelspån i en degbunke.
2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och socker och rör tills sockret smält. Låt svalna.
3
Häll smörblandningen över mjölblandningen och blanda ihop till en deg.
4
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt med lite extra mjöl. Ta inte för mycket mjöl, för degen stelnar i kylen.
5
Dela degen i tre delar och forma varje del till en rulle. Platta till rullarna så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylen till nästa dag.
6
Skiva rullarna i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock. Kakorna går bra att frysa.