Du behöver
- 2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl vatten
- 125 g smör
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 st citron rivet skal
- 0.5 msk bikarbonat
- 7.5 dl vetemjöl plus mjöl till utkavling
Ugn: 200°
Gör så här
1
Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och ta kastrullen från värmen.
2
Dela smöret i bitar och lägg det i en bunke tillsammans med peppar-kakskryddor och citronskal. Häll den heta sockerblandningen över smöret och rör om tills smöret smält. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
3
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Smeten blir ganska lös, men den sväller och stelnar i kylen. Låt degen vila 1–2 dygn kylen innan den bakas ut. Antingen övertäckt med plastfolie i bunken eller inlagd i plastpåse.
4
Knåda degen snabbt på mjölat bakbord. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln. Kavla ut en liten bit i taget. Ta ut pepparkaksfigurer med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ta degspill runt de utstansade kakorna och blanda med “ny” deg till nästa omgång. Tänk på att lägga pepparkaksfigurerna på kall plåt, annars kan de bli bubbliga.
5
Grädda pepparkakorna i 4–6 minuter. Passa noga för pepparkakor bränns lätt! Låt pepparkakorna svalna på plåten, innan flyttas över till ett galler. Låt pepparkakorna kallna innan de läggs i burkar med tättslutande lock.