Du behöver

  • 4 skiva oxfilé ca 2 1
  • salt och peppar

Parmesansmör:

100 g smör mjukt
1 dl parmesanost riven
salt svartpeppar

Potatisgratäng:

1 kg potatis mjölig
0.5 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
1 st grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
2 dl prästost riven lagrad

Servera med:

haricots verts eller kokt broccoli

Ugn: 225°

Gör så här

1
Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs purjolök och vitlök i en stor gryta med smör. Tillsätt potatisen, rör runt. Tillsätt grädde, buljongtärning, salt och peppar och koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 15 minuter tills potatisen börjar bli såsig. Rör om då och då.

2
Smörj 4 portionsformar och fördela potatisen i formarna. Strö över osten och gratinera mitt i ugnen i 10–15 minuter.

3
Parmesansmör: Blanda rumsvarmt smör och parmesanost i en skål. Smaka av med salt och peppar. Forma smöret till en rulle och linda in det i folie. Låt stelna i kylen eller frysen.

4
Torka av köttet med hushållspapper. Salta och peppra. Värm en stekpanna och lägg i smöret. När smöret slutar fräsa och är gyllenbrunt, är det dags ätt lägga i köttet. Stek köttet ca 2 1/2 minut per sida. Lägg en skiva oxfilé på gratängerna och en skiva parmesansmör. Servera med kokta haricots verts eller kokt broccoli.