Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 1.5 dl sirap eller strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 g saffran 2 paket
- 1 st ägg
- 5 dl siktat dinkelmjöl
- vetemjöl ca 11 dl
- 150 g smör
Pensling:
1.5 st ägg
Garnering till kusar:
russin
Ugn: 200º/225°
Gör så här
1
Värm mjölken till 37º. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, vit sirap, salt, stött saffran, ägg, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt rumsvarmt smör i och arbeta samman degen tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
2
Kusar: Knåda och rulla ut två av delarna till längder och dela varje längd i 20–25 bitar. Rulla ut varje del till smala längder, ca 20 cm långa och snurra ihop till kusar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20–25 minuter.
3
Blötlägg russinen i ljummet vatten i ca 30 minuter och låt dem rinna av i en sil. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225° i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta på galler.
För mer smak blötlägg russinen i glögg eller i rött portvin!