Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl sirap eller strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran 2 paket
  • 1 st ägg
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • vetemjöl ca 11 dl
  • 150 g smör

Pensling:

1.5 st ägg

Garnering till kusar:

russin

Ugn: 200º/225°

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, vit sirap, salt, stött saffran, ägg, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt rumsvarmt smör i och arbeta samman degen tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.

2
Kusar: Knåda och rulla ut två av delarna till längder och dela varje längd i 20–25 bitar. Rulla ut varje del till smala längder, ca 20 cm långa och snurra ihop till kusar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20–25 minuter.

3
Blötlägg russinen i ljummet vatten i ca 30 minuter och låt dem rinna av i en sil. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225° i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta på galler.


Kommentar:
För mer smak blötlägg russinen i glögg eller i rött portvin!