Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl sirap eller strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran 2 paket
  • 1 st ägg
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 150 g smör

Pensling:

1 st ägg 1-2 stycken

Fyllning till adventkaka:

150 g mandelmassa
100 g smör mjukt
1 dl russin

Garnering till adventskaka:

pärlsocker

Ugn: 200º/225°

1 kaka

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, vit sirap, salt, stött saffran, ägg, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt rumsvarmt smör i och arbeta samman degen tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

2
Kavla ut de två degbitarna till runda kakor som är ca 25 cm i diameter. Lägg den ena kakan på en plåt med bakplåtspapper.

3
Riv mandelmassan fint och blanda med rumsvarmt smör. Blötlägg russinen i ljummet vatten i ca 30 minuter och låt dem rinna av i en sil. Bred smörblandningen på kakan och strö över russinen. Lägg över den andra kakan och tryck till runt kanten. Nagga lätt i mitten på kakan med en nagg eller gaffel. Klipp små hack i kanten och vik upp dem snett upp mot kakan. Låt kakan jäsa övertäckt i ca 20 minuter.

4
Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda adventskakan i nedre delen av ugnen på 200° i ca 20 minuter, tills den får fin färg. Låt den svalna övertäckt med bakduk på galler.


Kommentar:
För mer smak blötlägg russinen i glögg eller i rött portvin!