Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl julmust
  • 33 cl porter
  • 1 st kesella burk
  • 1 dl sirap mörk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika malen
  • 1 st påse malda pomeransskal 18 g
  • 1 dl russin
  • 10 dl rågsikt
  • 8.5 dl vetemjöl

Pensling:

0.5 dl sirap mörk
vatten

Ugn: 175º

3 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen en lösts upp.

2
Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt, ingefära, nejlika, pomerans och russin och rör om.

3
Tillsätt rågsikt och det mesta av vetemjölet och arbeta degen tills den blir blank och släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 50 minuter. Pensla de varma bröden med sirap utrörd i lite vatten.