Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 2 dl julmust
- 33 cl porter
- 1 st kesella burk
- 1 dl sirap mörk
- 2 tsk salt
- 1 msk malen ingefära
- 1 tsk kryddnejlika malen
- 1 st påse malda pomeransskal 18 g
- 1 dl russin
- 10 dl rågsikt
- 8.5 dl vetemjöl
Pensling:
0.5 dl sirap mörk
vatten
Ugn: 175º
3 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen en lösts upp.
2
Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt, ingefära, nejlika, pomerans och russin och rör om.
3
Tillsätt rågsikt och det mesta av vetemjölet och arbeta degen tills den blir blank och släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i 50 minuter. Pensla de varma bröden med sirap utrörd i lite vatten.