Du behöver
- 25 g jäst
- 2 msk mjölk
- 0.5 g saffran
- 6 dl vetemjöl
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 150 g smör
- 4 st ägg
Pensling:
1 st äggula + 1 nypa salt
Servera med:
fikonmarmelad se recept
Ugn: 225°
Gör så här
1
Rör ut jästen i mjölken i en liten skål tillsammans med stött saffran. Lägg mjöl, socker och salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och blanda.
2
Tillsätt mjukt smör, lite i taget och arbeta degen blank och smidig, i ca 1 minut. Vispa samman äggen i en skål, och arbeta in dem i degen, ca 2 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme i en oljad bunke. Stöt ihop degen och plasta bunken och låt stå i kylen över natten.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Dela degen i 24 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem i småbrödsformar.
4
Låt bullarna jäsa under bakduk, ca 1 timme. Pensla dem med vispad äggula som vispats med en nypa salt.
5
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma med fikonmarmelad.