Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 msk mjölk
  • 0.5 g saffran
  • 6 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör
  • 4 st ägg

Pensling:

1 st äggula + 1 nypa salt

Servera med:

fikonmarmelad se recept

Ugn: 225°

Gör så här

1
Rör ut jästen i mjölken i en liten skål tillsammans med stött saffran. Lägg mjöl, socker och salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och blanda.

2
Tillsätt mjukt smör, lite i taget och arbeta degen blank och smidig, i ca 1 minut. Vispa samman äggen i en skål, och arbeta in dem i degen, ca 2 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme i en oljad bunke. Stöt ihop degen och plasta bunken och låt stå i kylen över natten.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Dela degen i 24 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem i småbrödsformar.

4
Låt bullarna jäsa under bakduk, ca 1 timme. Pensla dem med vispad äggula som vispats med en nypa salt.

5
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma med fikonmarmelad.