Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 150 g smör

Fyllning:

100 g smör rumsvarmt
0.75 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma malen

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten
mandelspån rostade

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och mjöl och arbeta in smöret klickvis, gärna i bakmaskin. Låt degen vila övertäckt i 10 minuter.

2
Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta. Sporra fyrkanter som är 8×8 cm och lägg en klick fyllning i mitten på varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten och tryck till.

4
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 1–1 1/2 timme, beroende på hur varm jäsplatsen är.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

6
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna. Strö på mandelspån.