Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 7 dl vetemjöl
- 150 g smör
Fyllning:
100 g smör rumsvarmt
0.75 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma malen
Pensling:
ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
mandelspån rostade
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och mjöl och arbeta in smöret klickvis, gärna i bakmaskin. Låt degen vila övertäckt i 10 minuter.
2
Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta. Sporra fyrkanter som är 8×8 cm och lägg en klick fyllning i mitten på varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten och tryck till.
4
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 1–1 1/2 timme, beroende på hur varm jäsplatsen är.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
6
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna. Strö på mandelspån.