Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg

Fyllning 1:

1 st ägg
1 st äggula
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Fyllning 2:

100 g smör
2 msk strösocker
1 st apelsin rivet skal
100 g mandelmassa

Pensling:

ägg

Glasyr:

1.5 dl florsocker
1.5 tsk vatten

Garnera med:

florsocker

Ugn: 200°

1 kaka

Gör så här

1
Blanda mjöl, socker och rumsvarmt smör i klickar till en smulig massa. Värm grädde och kardemumma till 37°.

2
Smula ner jästen i en skål. Häll gräddblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Rör ner i mjölet och tillsätt ägget. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

3
Fyllning 1: Vispa ihop ägg, äggula, socker och mjöl i en kastrull. Vispa i mjölken och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.

4
Fyllning 2: Rör ihop rumsvarmt smör, socker, apelsinskal och riven mandelmassa.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord och skär bort 1/3 av degen. Kavla ut den mindre degbiten till en rundel som är lite större än formen som är 24 cm i diameter. Smörj formen och lägg i degrundeln. Bred på fyllning 1.

6
Kavla ut resten av degen till en platta. Bred på fyllning 2 och rulla ihop och skär rullen i 12 bitar.

7
Ställ rullarna i formen med snittytan upp, tio runt kanten och två i mitten. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

8
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 30 minuter. Täck med folie om kakan börjar bli mörk.

9
Glasyr: Blanda florsocker och vatten och ringla glasyren över kakan. Pudra kakan med florsocker.