Du behöver
- 200 g fikon torkade
- 2 msk konjak
- 100 g mörk choklad 70%
- 200 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 dl sötmandel skållad
- 2 3/4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Glasyr:
150 g mörk choklad
1 krm chiliflakes
25 g smör
2 msk sirap vit
Garnera med:
3 st fikon färska
Ugn: 175°
12 bitar
Gör så här
1
Hacka fikonen och låt dem dra i konjaken i 2 timmar.
2
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform, som är ca 24 cm, med löstagbar botten. Smörj och bröa formen.
3
3. Hacka chokladen och lägg i en skål. Smält smöret och häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.
4
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, mald sötmandel och bakpulver i en skål. Vänd ner fikonen i chokladen och vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölblandningen och blanda till en jämn smet.
5
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan kallna på galler.
6
Glasyr: Hacka chokladen. Smält choklad och smör i en glasskål i mikron i ca 2 minuter på högsta effekt eller över hett vat-tenbad på spisen. Rör chokladen slät och tillsätt chiliflakes och vit sirap. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Garnera med klyftor av färska fikon.