Du behöver

  • 200 g fikon torkade
  • 2 msk konjak
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 200 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel skållad
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr:

150 g mörk choklad
1 krm chiliflakes
25 g smör
2 msk sirap vit

Garnera med:

3 st fikon färska

Ugn: 175°

12 bitar

Gör så här

1
Hacka fikonen och låt dem dra i konjaken i 2 timmar.

2
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform, som är ca 24 cm, med löstagbar botten. Smörj och bröa formen.

3
3. Hacka chokladen och lägg i en skål. Smält smöret och häll smöret över chokladen och rör om tills chokladen smält.

4
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, mald sötmandel och bakpulver i en skål. Vänd ner fikonen i chokladen och vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölblandningen och blanda till en jämn smet.

5
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan kallna på galler.

6
Glasyr: Hacka chokladen. Smält choklad och smör i en glasskål i mikron i ca 2 minuter på högsta effekt eller över hett vat-tenbad på spisen. Rör chokladen slät och tillsätt chiliflakes och vit sirap. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Garnera med klyftor av färska fikon.