2 portioner
Du behöver
- 1 dl havregryn
- 1 ½ dl mjölk
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 1 msk kalvfond
- 1 ägg
- 500 g blandfärs
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Skysås:
3 dl sky (Skölj ur stekpannan med 1/2 dl vatten efter varje stekomgång och sila ner i en kastrull)
1 dl mjölk
½ dl grädde
½ dl vatten
2 msk vetemjöl
2 msk svartvinbärsgelé
salt peppar
Servera med:
kokt potatis
kokt broccoli
lingonsylt
Gör så här
1
Mät upp havregryn och mjölk i en bunke och låt svälla i 5 minuter.
2
Skala och hacka löken. Bryn den mjuk i en stekpanna med smör och lägg ner i bunken.
3
Tillsätt fond, ägg, färs, salt och peppar. Rör om kraftigt med en slev till en fast smet.
4
Rulla små köttbullar med oljade händer och lägg på ett smörpapper.
5
Stek i ytterst lite smör 1/4 av köttbullarna åt gången, så rullar de runt bättre, ca 5 minuter.
6
Lägg över köttbullarna i en skål. Skölj ur stekpannan med 1/2 dl vatten efter varje stekomgång och sila ner i en kastrull.
7
Mät upp och blanda silad sky med mjölk, grädde och redning av vatten och mjöl. Vispa och koka upp, och låt såsen koka i 3 minuter.
8
Smaksätt med gelé, salt och peppar. Servera köttbullarna med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.