Du behöver
- 3 dl dinkelflingor
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
- 50 g smör eller margarin
- 2 msk brödsirap
- 50 g jäst
- 5 dl fullkornsdinkel
- vetemjöl ca 14 dl special
Ugn: 200º
Gör så här
1
Koka dinkelflingor, 6 dl vatten och salt till en gröt, ca 10 minuter. Blanda med resten av vattnet, smör i klickar och sirap i en skål, och låt svalna till 37º.
2
Smula i jästen och tillsätt fullkornsdinkel och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma knub-biga limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
4
Låt limporna jäsa övertäckta i 40 minuter. Pensla med vatten och strö på dinkelflingor. Grädda i 40 minuter.