Du behöver

  • 3 dl dinkelflingor
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 msk brödsirap
  • 50 g jäst
  • 5 dl fullkornsdinkel
  • vetemjöl ca 14 dl special

Ugn: 200º

Gör så här

1
Koka dinkelflingor, 6 dl vatten och salt till en gröt, ca 10 minuter. Blanda med resten av vattnet, smör i klickar och sirap i en skål, och låt svalna till 37º.

2
Smula i jästen och tillsätt fullkornsdinkel och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma knub-biga limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4
Låt limporna jäsa övertäckta i 40 minuter. Pensla med vatten och strö på dinkelflingor. Grädda i 40 minuter.