Du behöver

  • 1.5 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1.5 dl linfrö krossat
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 25 g jäst
  • 3.5 dl kallt vatten
  • 3 msk solrosolja
  • 12 dl vetemjöl special

Ugn: 250º

Gör så här

1
Blanda rågmjöl, rågkross, linfrön, sesamfrön och salt i en skål. Häll på kokande vatten och täck med plastfolie.

2
Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Rör ner i skållningen och tillsätt olja och det mesta av mjölet.

3
Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

4
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma två bröd. Lägg dem eventuellt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och skåra med en vass kniv. Grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200º och grädda i ytterligare 25 minuter.