Du behöver

  • 1 kg räkor

Majonnäs:

1 st ägg
2 tsk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 tsk senap
3 dl solrosolja
vitpeppar

Citronaioli:

2 dl majonnäs
2 st vitlöksklyftor
0.5 st citron rivet skal

Servera med:

bröd

Gör så här

1
Lägg genast upp, direkt efter inköp, de färska räkorna i en stor glasskål, och ställ in i kylen. Där ska de stå tills det är dags att äta dem.

2
Majonnäs: Knäck ner ett ägg i den höga bägaren som oftast följer med till mixerstaven. Det går även bra med en annan hög bägare eller ett caffe-latteglas. Tillsätt vinäger, salt, senap och all olja. Tryck försiktigt ner mix-erstaven till botten och mixa på högsta hastighet. Dra försiktigt upp mix-erstaven, allt efterhand det bildas majonnäs i botten, men hela tiden under oljenivån. Det här går snabbt, ca 1 minut. Smaka av majonnäsen med vitpeppar och ev mer salt.

3
Citronaioli: Blanda 2 dl av majonnäsen med riven vitlök och citronskal. Lägg upp i en skål och servera till räkorna. Servera med bröd.