Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl med fullkorn
125 g smör
2 msk socker
2 msk vatten

Fyllning:

5 st äpplen
4 dl valnötter grovhackade
75 g smör
1.5 dl strösocker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker

Servera med:

Vispad grädde eller vaniljglass

Ugn: 200°

Gör så här

1
Blanda mjöl, smör i bitar och socker i skålen till matberedaren med kni-ven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills en degboll bildas.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten som är ca 26 cm i di-ameter. Låt vila 30 minuter i kylen. Nagga pajbotten och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

3
Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelski-vor och valnötter i formen.

4
Smält smöret, rör i socker och sirap och låt sjuda ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda i vaniljsockret. Fördela blandningen över äpplena och valnötterna och grädda i ca 20 minuter. Servera med vis-pad grädde eller vaniljglass.