Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl extra fint
150 g smör
1 st ägg

Fyllning:

4 st äpplen syrliga
25 g smör
0.5 dl råströsocker
1 dl äppelgelé
1 msk vatten

Servera med:

Vispad grädde eller vaniljglass

Ugn: 225º

10-12 bitar

Gör så här

1
Blanda snabbt ihop pajdegen i matberedaren med kniven monterad. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten som är ca 26 cm i dia-meter. Rulla ner kanterna ner till bottenplattan, så att det bildas en kant. Nagga degen och låt vila 30 minuter i kylen. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

2
Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äppelskivorna i ett fint mönster på pajbotten och pensla dem med smält smör. Strö över rå-strösocker. Grädda tills äpplena är mjuka i 15–20 minuter.

3
Smält gelén i en kastrull med vattnet och pensla över den varma kakan. Låt kakan svalna på plåten. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.