Du behöver

  • 0.75 dl flytande fett
  • 2.5 dl lättmjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk rörsocker strö
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl fullkornsvetemjöl (med 11% fibrer)

Garnera med:

1 st äpple stort
1.5 tsk kanel malen
1 msk rörsocker strö

Pensla med:

filmjölk

Ugn: 225º

Gör så här

1
Värm fett och mjölk till 37º. Smula jästen och häll på degspadet i om-gångar. Rör så att jästen löser sig.

2
Häll i socker och salt, och ca 5 dl av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 35 minuter.

3
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita två rundlar, 21 cm i diame-ter.

4
Skala och dela äpplet i fyra klyftor. Skiva klyftorna tvärs över. Blanda kanel och socker.

5
Arbeta ihop degen med resten av mjölet. Ta upp degen på mjölat bak-bord och knåda den innan den delas i två delar.

6
Forma varje del till en bulle och kavla ut till rundlar som passar inom markeringen på bakplåtspappret. Det sista av kavlingen kan du göra di-rekt på plåten.

7
Lägg på äppelena och strö över kanelblandningen. Vik upp kanten runt om som på bilden, och tryck till med en gaffel.

8
Låt jäsa i ca 20 minuter. Grädda på andra falsen nedifrån i ca 15 minuter. Pensla kanterna med fil efter gräddningen. Låt kallna på galler under bakduk. Äppelkakan kan frysas.