Du behöver

  • 600 g laxfilé skinn- och benfri
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm dragon
  • 0.25 krm kajennpeppar
  • 2 st stora ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde

Räksås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl crème fraîche
2 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citronsaft
2 msk skaldjursfond eller hummerfond
salt vitpeppar
200 g skalade räkor 500 g oskalad vikt

Dillpotatis:

600 g potatis små
2 msk smör
0.5 dl hackad dill

Garnera med:

1 dl skalade räkor
dill
citronklyftor

Servera med:

gröna ärtor kokta

Ugn: 175º

Gör så här

1
Skär laxen i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt och peppar och mixa samman. Tillsätt dragon, kajennpeppar, ägg och grädde under gång och mixa till en jämn smet.

2
Smörj en timbalform med smör och lägg färssmeten i formen. Sätt på lock eller täck med aluminiumfolie. Sätt formen i en kastrull med så mycket varmt vatten att det når upp till halva formen. Grädda i nedre delen i ugnen i ca 45 minuter. Vänd upp timbalen på ett serveringsfat och garnera med räkor, dill och citron.

3
Räksås: Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet i smöret. Späd med crème fraiche, grädde, citronsaft och fond. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkorna vid servering.

4
Dillpotatis: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och tillsätt smör och dill. Slunga runt potatisen i kastrullen. Servera med kokta gröna ärtor.