Du behöver
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 2 st potatis
- 5 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 2 dl blomkålsbuketter
- 5 cm purjolök eller 1 salladslök
- 1 dl gröna ärtor
- salt och peppar
- 1 msk hackad persilja
Ostkaka:
1 st ägg stort
1 msk strösocker
1.5 msk vetemjöl
0.75 dl mjölk
2 msk mandelspån
250 g keso
Garnera med:
citronmeliss
Servera med:
jordgubbssylt
Ugn: 175°
Gör så här
1
Ostkaka: Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk, mandel och keso. Häll smeten i två små smorda ugnssäkra formar. Grädda mitt i ugnen, 25–30 minuter. Ta upp ostkakan ur formen och lägg på en assiett. Garnera med citronmeliss och servera med jordgubbssylt.
2
Grönsakssoppa: Skala morot, palsternacka och potatis. Skiva moroten och palsternackan och dela potatisen i mindre bitar.
3
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsakerna och blomkålen och koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Tillsätt skivad purjolök och ärtor och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.