Du behöver

  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 2 st potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl blomkålsbuketter
  • 5 cm purjolök eller 1 salladslök
  • 1 dl gröna ärtor
  • salt och peppar
  • 1 msk hackad persilja

Ostkaka:

1 st ägg stort
1 msk strösocker
1.5 msk vetemjöl
0.75 dl mjölk
2 msk mandelspån
250 g keso

Garnera med:

citronmeliss

Servera med:

jordgubbssylt

Ugn: 175°

Gör så här

1
Ostkaka: Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk, mandel och keso. Häll smeten i två små smorda ugnssäkra formar. Grädda mitt i ugnen, 25–30 minuter. Ta upp ostkakan ur formen och lägg på en assiett. Garnera med citronmeliss och servera med jordgubbssylt.

2
Grönsakssoppa: Skala morot, palsternacka och potatis. Skiva moroten och palsternackan och dela potatisen i mindre bitar.

3
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsakerna och blomkålen och koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Tillsätt skivad purjolök och ärtor och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.