Du behöver

  • 2 st morötter
  • 10 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1.5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0.5 dl gräddfil
  • 1 st äggula
  • 1.5 krm salt
  • 1 st äggvita
  • 3 msk smör

Mangosalsa:

150 g mango tärnad
1 st äpple
3 st salladslökar
0.5 st citron
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar

Servera med:

kalkon skivad, rökt
turkisk yoghurt

Gör så här

1
Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Lös jästen i en bunke med mjölk, 37º.

2
Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula, salt och morötter. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

3
Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med smör.

4
Stek små, pösiga plättar på medelvärme, ca 2 minuter per sida, tills de fått fin färg.

5
Blanda mango, skalat och tärnat äpple, skivad salladslök, pressad citron och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera blinierna med kalkon, yoghurt och salsa.