Du behöver
- 2 st morötter
- 10 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 1.5 dl bovetemjöl
- 1 dl vetemjöl
- 0.5 dl gräddfil
- 1 st äggula
- 1.5 krm salt
- 1 st äggvita
- 3 msk smör
Mangosalsa:
150 g mango tärnad
1 st äpple
3 st salladslökar
0.5 st citron
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar
Servera med:
kalkon skivad, rökt
turkisk yoghurt
Gör så här
1
Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Lös jästen i en bunke med mjölk, 37º.
2
Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula, salt och morötter. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
3
Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med smör.
4
Stek små, pösiga plättar på medelvärme, ca 2 minuter per sida, tills de fått fin färg.
5
Blanda mango, skalat och tärnat äpple, skivad salladslök, pressad citron och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera blinierna med kalkon, yoghurt och salsa.