Du behöver

  • 1 st färskt vitkålshuvud
  • 0.5 dl risgryn rundkornigt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 400 g fläskfärs mager
  • 1 st ägg
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk mejram eller timjan
  • 2 tsk sirap
  • 2 tsk kalvfond konc
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk sirap

Sås:

sky
1.5 msk kalvfond konc
2 dl vatten
1.5 msk majsstärkelse
salt vitpeppar

Servera med:

potatis kokt
sallad
lingon

Ugn: 200º

Gör så här

1
Ta bort de yttersta bladen av kålhuvudet. Skruva fast en korkskruv i stocken. Doppa kålhuvudet i en gryta med kokande vatten. Skär snitt vid stocken där bladen sitter fast pilla loss blad efter blad, totalt 12–14 stora blad. Ta upp kålhuvudet och låt de lösa bladen förvällas, ca 5 minuter. Spola bladen i kallt vatten och skär den tjocka bladnerven lite tunnare med en skalkniv. Låt bladen droppa av på en ren kökshandduk.

2
Koka en lös gröt av risgryn, vatten och mjölk, ca 10 minuter. Låt svalna. Blanda en lös färssmet av risgrynsgröt, fläskfärs, ägg, finhackad lök, salt, peppar, klippt mejram, sirap och kalvfond.

3
Lägg en stor sked fyllning på varje kålblad och vik den grova sidan av bladen över färsen. Vik in sidorna och rulla ihop till paket. Smörj en ugnssäker form och lägg i kåldolmarna med skarvarna nedåt.

4
Pensla kåldolmarna med smält smör och sirap. Stek kåldolmarna i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Pensla kåldolmarna ytterligare en gång under stekningen. Sila av stekskyn när kåldolmarna är färdiga. Koka upp skyn med kalvfond och vatten blandat med majsstärkelse. Rör om och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera kåldolmarna med skysås, kokt potatis, sallad och rårörda lingon.