Du behöver

  • 3 st aubergine
  • salt
  • 2 msk olivolja

Köttfärssås:

400 g lammfärs
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 st oxfond kapsel
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 tsk timjan
2 krm kanel
1 st lagerblad
0.5 dl hackad persilja

Ostsås:

4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl grekisk yoghurt 10%
0.5 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 krm muskotnöt riven
2 dl riven ost
2 st ägg

Ugn: 200º

Gör så här

1
Skölj och skär auberginerna i 1/2 cm tjocka skivor. Salta och låt dem ligga 45 minuter i ett durkslag så att vätskan och de bittra ämnena försvinner.

2
Spola av aubergineskivorna i kallt vatten och torka av. Stek på båda sidor i en stekpanna med olja.

3
Fräs färsen smulig tillsammans med hackad lök och hackad vitlök i en stor stekpanna med olja.

4
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, socker, salt, peppar, timjan, kanel, lagerblad och persilja. Låt koka ihop i 5 minuter.

5
Vispa ut mjölet i en kastrull med den kalla mjölken. Låt koka i 5 minuter under omrörning.

6
Tillsätt yoghurt, salt, peppar och muskotnöt. Smaka av. Ta kastrullen från plattan och rör ner ost och uppvispade ägg.

7
Varva stekta aubergineskivor, köttfärssås och ostsås i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Tillaga moussakan i ugnen, ca 40 minuter. Servera med sallad.