Du behöver

  • 1 kg kalvytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk timjan hackad färsk
  • 2 msk smör

Madeirasås:

2 tsk svamp t ex Karl Johan
5 dl vatten
3 msk kalvfond
1 dl madeira torr
3 msk redning maizena
salt peppar

Kålrabbi och gulbetor:

1 st kålrabbi stor
500 g gulbetor
2 msk smör
1 msk honung
0.5 dl vitt vin
salt peppar

Svamppotatis:

1.2 kg fast potatis t ex Asterix
1 msk svamp t ex Karl Johan
salt peppar
100 g smör

Servera med:

200 g sockerärtor

Garnera med:

färsk timjan

Ugn: 125°/225º

Gör så här

1

Putsa köttet, salta och peppra och krydda med timjan. Bind upp köttet med bindgarn så att det får en jämn form. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg köttet i en ugnssäker form och ugnsbaka tills temperaturen är 70°. Låt köttet vila i ca 15 minuter, innan det skärs upp i knappt centimetertjocka skivor.

2

Madeirasås: Mortla den torkade svampen. Koka upp vatten, kalvfond, madeira och svamp i en kastrull. Låt koka ihop 5 minuter. Red av såsen med brun redning och smaka av med salt och peppar.

3

Kålrabbi och gulbetor: Skala och skär kålrabbi och gulbetor i ca 2 cm stora tärningar. Stek dem i en stekpanna med smör och honung, så att de får en fin yta. Tillsätt vinet och bräsera dem tills de är mjuka, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4

Svamppotatis: Skala och skiva potatisen tunt. Mortla svampen. Varva potatis, svamp, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Skiva smöret med osthyvel och lägg ovanpå sista lagret potatis. Ugnsbaka potatisen i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Höj temperaturen till 225° mot slutet av tillagningen, så att potatisen får fin färg, ca 5 minuter. Stansa ut rundlar med ett mått.

5

Koka sockerärterna i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 2 minuter. Låt rinna av i en sil. Arrangera maten på tallrikarna. Garnera med färsk timjan.