Du behöver
- 1 kg skinkstek
- 1 msk olja
- 1 msk senapsfrö gula
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st citron rivet skal och pressad saft, se nedan
- 2 msk timjan plockad färsk
- salt och peppar
- 1 msk smör eller margarin
Äppelsås:
400 g äpplen syrliga
15 g smör
1 msk pressad citronsaft
2.5 msk socker gärna råsocker
Rösti:
800 g potatis
0.5 st gul lök
salt och peppar
smör eller margarin till stekning
Ugn: 175°
Gör så här
1
Krossa senapsfröna i en mortel och blanda med hackad vitlök, rivet citronskal och färsk timjan. Pensla hela steken med olja och klappa in kryddblandningen runt om.
2
Bryn steken i en stekpanna med smör tills den får fin färg. Lägg över köttet i en ugnsfast form, stick in en stektermometer och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 70°, ca 1 1/2 timme. Låt steken vila i 10 minuter innan den skivas upp.
3
Äppelsås: Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar. Fräs äpplena i en stekpanna med smör utan att de får färg. Tillsätt citronsaft och socker och låt småputtra under lock tills äpplena är mjuka, ca 15 minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt och torrt.
4
Rösti: Skala och riv potatisen grovt och blanda med hackad lök, salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och lägg i potatisen. Platta till potatiskakan och stek på medelvärme tills den fått fin färg på undersidan. Vänd och stek andra sidan. Skaka lätt på pannan så kakan inte fastnar.