Du behöver

  • 4 st ryggbiff
  • salt svartpeppar
  • 2 msk smör

Champinjonsås:

150 g champinjoner
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mellangrädde
salt vitpeppar

Rödvinssås:

1 st schalottenlök
smör +1 msk
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar krossad
2 dl rött vin
4 dl vatten
2 msk kalvfond konc
2 tsk kinesisk soja

Sesampotatis:

4 st potatis stora fasta
2 msk smör- & rapsolja
2 msk sesamfrön
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Dela biffarna i två delar. Rumstemperera köttet i 1 timme. Gör såserna under tiden.

2
Champinjonsås: Fräs skivade champinjoner i en kastrull med smör tills vätskan är klar. Strö över mjölet och späd med grädden under omrörning. Låt såsen koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Rödvinssås: Fräs hackad lök, tomatpuré och vitpeppar i en kastrull med 1 msk smör under omrörning. Tillsätt vin, vatten, kalvfond och soja och låt koka till hälften av vätskan återstår. Sila över såsen i en ren kastrull och tryck ur all vätska ur löken. Koka upp såsen och smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen med 1 msk smör.

4
Sesampotatis: Skala och skiva potatisarna i 1 1/2–2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnslåda med bakplåtspapper och pensla dem med smör- & rapsolja. Strö över sesamfrön och flingsalt. Baka mitt i ugnen i 15–20 minuter.

5
Torka av köttet, salta och peppra. Stek köttet, i smöret när det tystnat i stekpannan, ca 3 minuter per sida. Servera köttet med champinjonsås på den ena biffen och rödvinssås på den andra. Servera med sallad och sesampotatis.