Du behöver

  • 400 g laxfilé skinn- och benfri
  • 1.5 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • svartpeppar
  • 1 msk hackad dill

Kokspad:

4 dl vatten
1 dl vin vitt torrt
2 msk hummerfond konc
1 st purjolök dm

Sås:

buljong se ovan
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
salt och peppar
1 krm strösocker
1 msk hackad dill

Servera med:

potatis kokt
sallad

Gör så här

1
Skär laxen i bitar och lägg dem i skålen till matberedaren med kniven monterad. Strö över salt och kör till en jämn fiskfärs.

2
Tillsätt ägg, grädde, kajennpeppar, lite svartpeppar och dill och kör till en jämn smet.

3
Kokspad: Koka upp vatten, vin, kycklingfond och skivad purjolök i en gryta. Forma små ägg av färsen med hjälp av vattensköljda skedar och lägg ner dem i den kokande buljongen. Låt quenellerna sjuda i ca 3 minuter och ta upp dem med hålslev. Sila ner all buljong i en kastrull.

4
Sås: Koka upp buljongen. Vispa grädde och mjöl i en skål till en redning. Till-sätt redningen under vispning i buljongen. Smaka av såsen med salt, peppar och socker. Lägg quenellerna i såsen och låt dem bli varma. Servera med kokt potatis och sallad.