Du behöver

  • 1 l vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 4 dl arborioris
  • 500 g räkor oskalade
  • 250 g sparris fryst grön
  • 1 msk pressad citron
  • 3 dl parmesanost riven färsk
  • 0.5 dl dill finhackad
  • salt och vitpeppar

Garnera med:

räkor
sparris knoppar
dill kvist

Gör så här

1
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningarna.

2
Skala och finhacka lök och vitlök. Häll olja i en traktörpanna och hetta upp den på medelvärme. Lägg i hackad lök, vitlök och rivet ci-tronskal och låt fräsa i ca 1 minut. Rör om då och då. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning i ca 1 minut.

3
Tillsätt ca 3 dl av buljongen och låt riset koka utan lock på medel-värme. Rör om ofta och tillsätt mer buljong, så fort buljongen kokat in i riset. Koka riset i ca 20 minuter.

4
Skala räkorna. Koka sparrisen enligt anvisningar på paketet. Skär av sparrisknopparna och spara dem till garnering. Skär resten av sparrisen i centimeterlånga bitar.

5
Tillsätt nästan alla räkor (spara några till garnering), sparris, pressad citronsaft, riven parmesanost och finhackad dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton serveras i djupa tallrikar. Garnera med räkor, sparrisknoppar och en dillkvist.