Du behöver
- 1 l vatten
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 2 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 0.5 st citron rivet skal
- 4 dl arborioris
- 500 g räkor oskalade
- 250 g sparris fryst grön
- 1 msk pressad citron
- 3 dl parmesanost riven färsk
- 0.5 dl dill finhackad
- salt och vitpeppar
Garnera med:
räkor
sparris knoppar
dill kvist
Gör så här
1
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningarna.
2
Skala och finhacka lök och vitlök. Häll olja i en traktörpanna och hetta upp den på medelvärme. Lägg i hackad lök, vitlök och rivet ci-tronskal och låt fräsa i ca 1 minut. Rör om då och då. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning i ca 1 minut.
3
Tillsätt ca 3 dl av buljongen och låt riset koka utan lock på medel-värme. Rör om ofta och tillsätt mer buljong, så fort buljongen kokat in i riset. Koka riset i ca 20 minuter.
4
Skala räkorna. Koka sparrisen enligt anvisningar på paketet. Skär av sparrisknopparna och spara dem till garnering. Skär resten av sparrisen i centimeterlånga bitar.
5
Tillsätt nästan alla räkor (spara några till garnering), sparris, pressad citronsaft, riven parmesanost och finhackad dill. Smaka av med salt och vitpeppar. Risotton serveras i djupa tallrikar. Garnera med räkor, sparrisknoppar och en dillkvist.