Du behöver

  • 1 l vatten
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • salt

Färs:

350 g fiskfilé t ex gädda, kolja eller sej
150 g laxfilé skinn- och benfri
1 tsk salt
1 tsk rivet citronskal
0.5 krm kajennpeppar
0.5 krm vitpeppar
3 msk potatismjöl
2 dl matlagningsgrädde

Dillsås:

2 dl kokspad
2 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
salt vitpeppar
2 msk hackad dill
salt och peppar

Servera med:

potatis kokt
grönsaker

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Koka upp vatten, fiskbuljongtärning och salt i en gryta.

2
Skär fisken i bitar och mixa den med salt, citronskal, kajennpeppar, vitpeppar och potatismjöl i matberedaren med kniven monterad. Till-sätt grädden under tiden och kör till en slät smet.

3
Lägg smeten i en engångsspritspåse och klipp av spetsen på påsen, ca 2 cm i diameter. Tryck ut så långa frikadeller du önskar direkt ner i kokspadet, knipsa av smeten med fingrarna, eller klicka ner smeten med hjälp av två skedar. Låt frikadellerna sjuda i ca 5 minuter och ta upp dem med hålslev.

4
Dillsås: Använd 2 dl av kokspadet till såsen. Blanda kokspadet med matlagningsgrädden i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg försiktigt ner frikadel-lerna och dillen. Låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis och grön-saker.