Du behöver

Botten:

200 g mandel
5 st stora ägg delade i gulor och vitor
2 dl strösocker

Amarettosmörkräm:

5 st äggulor se ovan
2.75 dl vispgrädde
1.25 dl strösocker
175 g smör kallt
2 msk amaretto mandellikör

Fyllning och garnering:

100 g mandelspån
florsocker

Ugn: 175°

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Botten: Skålla mandeln och mal den i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till styvt skum med elvisp i en ren skål och tillsätt socker under tiden. Vispa till en fluffig fast maräng. Vänd ner den malda mandeln.

2
Rita 3 cirklar på ett bakplåtspapper som är 20 cm i diameter. Fördela och bred ut mandelsmeten innanför cirklarna. Grädda en plåt i taget i ca 20 minuter, tills mandelbottnarna får fin färg. De ska ha en något seg konsistens. Låt svalna något innan de lossas från bakplåtspapperet. Låt svalna helt på galler.

3
Amarettosmörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull och vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Skär smöret i bitar och vispa ner i krämen tills smöret smälter. Tillsätt mandellikö-ren och ställ kastrullen i kallt vattenbad och vispa tills krämen kallnar. Lägg över i en bunke och låt stå i kylen tills den blir riktigt kall.

4
Fyllning och garnering: Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Lägg en mandelbotten på ett litet tårtfat och bre på en 1/3 av smör-krämen och strö över en 1/3 av mandelspånen. Lägg på nästa mandel-botten och fördela smörkräm och mandelspån. Avsluta med mandel-botten, smörkräm och mandelspån på toppen. Låt tårtan stå i kylen fram till servering, gärna över natten. Sikta över florsocker vid ser-vering