Du behöver

  • 4 skiva rostas eller annan biff
  • salt och peppar
  • 2 msk smör eller margarin

Bearnaisesås:

200 g smör eller margarin
8 st vitpepparkorn krossade
3 st persiljestjälk
1 tsk dragon torkad
1 st schalottenlök finhackad
3 msk vinäger vit
5 msk vatten
3 st äggulor
2 msk hackad persilja

Servera med:

potatis råstekt
sallad rödlök och avokado

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Béarnaisesås: Smält matfettet och låt det svalna något och ställ åt sidan. Blanda vitpepparkorn, hela persiljestjälkar, dragon, lök, vinäger och vatten i en kastrull. Sjud på medelvärme tills hälften återstår. Sila av kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

2
Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt. Ställ kastrullen på svag värme och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och blir porös. Var försiktig så det inte blir för varmt. Är du osäker, tillaga i vattenbad.

3
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning. Ta inte med bottensatsen. Rör i persilja och smaksätt med peppar och dragon.

4
Krydda köttet på båda sidor och stek 3 minuter per sida i smör. Servera med råstekt potatis och en sallad med tomat, rödlök och avokado.


Kommentar:
Om såsen skär sig kan man försöka med att tillsätta lite kallt vatten och vispa kraftigt.