Du behöver

  • 4 st bakpotatis
  • 600 g torskfilé eller kolja
  • salt

Frityrsmet:

1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.25 dl mjölk
1 st ägg

Fritering:

1 l frityrolja

Servera med:

aioli se recept nedan

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Tvätta potatisen och skiva den i centimetertjocka skivor. Skär skivorna i 1/2 cm tjocka stavar.

2
Värm oljan till 160° och fritera potatisen i omgångar tills den fått en lätt brun färg. Ta upp och lägg på ett fat. Obs! Potatisen ska friteras i två omgångar.

3
Frityrsmet till fisken: Blanda mjöl och salt i en skål och vispa i mjölken och sen ägget. Vispa smeten slät. Nu är det dags att fritera potatisen omgång två för att ge den färg och knaprig yta. Värm oljan till 180° och fritera potatisen i omgångar tills den är klar. Krydda med salt.

4
Dela fisken i bitar och doppa dem i smeten. Fritera några bitar i taget i 5 minuter, den ska bli vackert gyllenbrun. Låt fisken rinna av på hushållspapper. Servera i tidningsstrut med aioli till.


Kommentar:
Aioli
Pressa 3 vitlöksklyftor i en skål och rör i 2 äggulor. Tillsätt 2 dl olja, hälften olivolja och hälften en neutral olja, i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och 1/2–1 tsk pressad citronsaft.