Du behöver
- 1 st rotselleri
- 3 st morötter
- 4 st palsternackor
- 2 dl grevéost riven
Sås:
300 g champinjoner eller kantareller
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3.5 dl matlagningsgrädde
2 msk portvin rött
salt svartpeppar
Ugn: 225°
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och skala den med en kniv. Skär den sedan i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i stavar. Gör likadant med palsternackorna.
2
Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och lägg sedan över i en smord ugnssäker form.
3
Ansa och skär svampen i bitar. Fräs den i en kastrull med smör tills vätskan är genomskinlig.
4
Tillsätt mjöl och späd med grädden under ständig omrörning. Smaksätt med portvin, salt och peppar.
5
Bred svampsåsen över rotfrukterna och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Servera med bröd.