Du behöver

  • 1 st rotselleri
  • 3 st morötter
  • 4 st palsternackor
  • 2 dl grevéost riven

Sås:

300 g champinjoner eller kantareller
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3.5 dl matlagningsgrädde
2 msk portvin rött
salt svartpeppar

Ugn: 225°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och skala den med en kniv. Skär den sedan i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i stavar. Gör likadant med palsternackorna.

2
Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och lägg sedan över i en smord ugnssäker form.

3
Ansa och skär svampen i bitar. Fräs den i en kastrull med smör tills vätskan är genomskinlig.

4
Tillsätt mjöl och späd med grädden under ständig omrörning. Smaksätt med portvin, salt och peppar.

5
Bred svampsåsen över rotfrukterna och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Servera med bröd.