Du behöver

  • 1 st musslor 1 kg
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • rapsolja +1 msk
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st purjolök
  • 1 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 3 dl spad från musslor
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk skaldjursfond kon
  • 2 msk redning maizena
  • 1 st burk cocktailtomater
  • 400 g laxfilé färsk
  • salt och peppar
  • dill dragon

Servera med:

potatis eller sprödvärmd baguette

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skölj musslorna och kontrollera att de är hela och skalen stängda. Knacka öppna musslor i köksbänken och se om de stänger sig – om inte, kasta dem!

2
Fräs hackad vitlök och schalottenlök i en stor gryta med 2 msk olja. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Lägg ner musslorna och koka under lock, 3–5 minuter. Skaka om i grytan ett par gånger, så att musslorna rörs om. Sila av kokspadet och spara det till soppan, lägg musslorna i en skål. Kasta dem som inte öppnat sig!

3
Skölj och skär purjolök, fänkål i bitar och skala och skär morötterna i skivor. Fräs grönsakerna i en gryta med 1 msk olja. Tillsätt musselspad, grädde och skaldjursfond. Rör ner ljus redning och cocktailtomater. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.

4
Skär laxen i kuber och lägg ner i grytan. Smaksätt med salt, peppar, dill och dragon. Servera med kokt potatis eller sprödvärmd baguette.