Du behöver

  • 4 st gelatinblad
  • 2.5 dl vaniljsås
  • 0.5 l jordgubbar ca 250 g
  • 200 g rabarber
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl råsocker flor
  • 1 st lime rivet skal och pressad saft

Maräng:

2 st äggvitor
1 dl strösocker
75 g hasselnötter

Garnering:

jordgubbar
citronmeliss

Ugn: 150°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa vaniljsåsen hårt. Hacka jordgubbarna, spara några till garnering. Smält rabarbern i en kastrull på svag värme under omrörning ca 5 minuter.

2
Rör ner vaniljsocker, råsocker flor, rabarber, jordgubbar i den vispade vaniljsåsen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i limesaften, 10 sekunder i mikron eller på svag värme i en kastrull på spisen. Rör ner limeskal och gelatinblandningen i vaniljsåsen.? Mixa blandningen med mixerstav eller i matberedare. Låt smeten stelna i kylen i ca 3 timmar.

3
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt socker och vispa marängsmeten blank. Rosta, skala och mal hasselnötterna. Vänd ner dem i marängsmeten. Bred ut nötmarängen, ca 20×30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

4
Skär nötmarängen, medan den är varm, i 8 plattor och låt kallna på ett galler. Spritsa mousse över 4 marängplattor och lägg resterande 4 plattor över. Spritsa mousse överst och garnera med skivade jordgubbar och citronmeliss.