Du behöver

  • 600 g laxrygg
  • grillspett

Marinad:

1 msk citron pressad saft
2 msk olivolja
1 st saffran 1
2 tsk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk akaciahonung

Potatis- grönsaksbädd:

600 g potatis kokt
1 st rödlök
1 msk olivolja
200 g cocktailtomater
1 dl kalamataoliver svarta urkärnade

Garnering:

citronskivor
färsk timjan

Ugn: 200°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skär laxryggen i 1 1/2 cm breda längsgående bitar. Blanda citronsaft, olivolja, stött saffran, tomatpuré, salt, nymald svartpeppar och honung i en skål. Lägg marinad och lax i en påse och marinera i kylen i ca 1 timme.

2
Blötlägg träspetten och sätt dubbla spett i varje laxbit, då är de lättare att vända.

3
Lägg kokt, skivad potatis och rödlöksklyftor i en smord ugnssäker form och blanda med olivolja. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter. Lägg på tomater och oliver och blanda.

4
Lägg laxspetten överst eller på kanten av formen och stek i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden. Garnera med citronskivor och färsk timjan.