Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt och peppar
  • 140 g bacon
  • 1 msk smör

Sås:

0.5 dl strösocker eller råströsocker
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
0.5 dl kycklingfond konc
0.5 st apelsin rivet skal
2 st apelsiner pressad saft
2 tsk maizena majsstärkelse
1 st apelsin i hinnfria klyftor

Rösti:

8 st potatis
1 st gul lök
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
2 tsk färsk timjan plockade blad
2 msk smör

Garnering:

färsk timjan

Till servering:

sallad

Ugn: 175°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa filén och skär den i 4 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Linda bacon runt varje köttskiva/noisette. Bryn köttet i smör på båda sidor och lägg över i en ugnssäker form. Fortsätt tillagningen i nedre delen av ugnen, i ca 10 minuter.

2
Sås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme, utan att röra om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vinäger, vatten, kycklingfond, rivet skal och saft av apelsin. Sätt tillbaka kastrullen och låt såsen sjuda i 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Lägg apelsinklyftor i såsen.

3
Rösti: Skala och grovriv potatis och lök och lägg det i en ren kökshandduk. Vrid ur det mesta av vätskan. Blanda potatis och lök med salt, peppar och timjan.

4
Värm en stekpanna med smör på medelvärme. Lägg potatis- och lökblandningen i stekpannan och platta till. Stek i ca 6 minuter på var sida. Vänd röstin med hjälp av ett smörat lock eller tallrik. Skär tårtbitar av röstin och servera till noisetterna med sås och sallad.