Du behöver

  • 250 g aprikoser torkade
  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt och peppar
  • 0.5 tsk ingefära malen eller 1 tsk färskriven
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl äppeljuice konc
  • 2 msk redning Maizena
  • 50 g valnötter

Till servering:

ris
hackad persilja
salt och peppar
600 g potatis mjölig sort
1 st schalottenlök
salt svartpeppar
2 msk smör
olja
äggringar eller utstickare

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skölj och blötlägg aprikoserna i kallt vatten i ca 6 timmar. Häll av vattnet.

2
Putsa och skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och platta till dem med handen. Salta, peppra och krydda med ingefära.

3
Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, ca 1 minut per sida. Lägg över i en traktörpanna. Skölj ur stekpannan med kokande vatten och häll över skyn i traktörpannan.

4
Gör rent stekpannan och fräs skivad purjolök och hackad vitlök i lite smör. Lägg över i pannan och tillsätt äppel¬juice och aprikoser. Låt sjuda i 5 minuter.

5
Red av med ljus redning under omrörning och låt grytan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Bryt sönder valnötterna och strö över precis före servering. Servera grytan med ris.

6
Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs det tillsammans med bacon. Tillsätt tomatkrosset och låt den mesta vätskan koka in. Smaka av med salt, peppar och socker.

7
Fräs samman mjöl och matfett till bechamelsåsen. Späd med mjölken i omgångar. Låt såsen koka under fortsatt vispning ca 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

8
Varva tomatsås, bechamelsås och cannellonirör i en smord eldfast form. Avsluta med bechamelsås. Strö över riven parmesanost.

9
Täck med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 5-10 minuter.