Du behöver
- 3 dl mjölk
- 1.25 dl flytande fett
- 1 pkt jäst (50 g)
- 0.5 msk fiberhusk eller Pofiber
- 1 tsk kardemummakärnor
- 0.75 dl strösocker
- 1 krm salt
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 10 dl glutenfri mjölmix (vi använde Finax)
Ugn: 225°/100°
Gör så här
1
Värm mjölken med fettet till fingervärme och tillsätt den smulade jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt Fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
2
Stöt kardemummakärnorna och tillsätt dem med socker, salt och hjorthornssalt. Arbeta in 7–8 dl mjölmix. Degen ska vara ganska lös och arbetas ordentligt innan den täcks med bakduk för att jäsa i ca 30 minuter.
3
Arbeta in mer mjölmix så att degen kan hanteras med lätt hand. Knåda den på bordet och dela den i två delar. Rulla ut till längder, ungefär lika långa som plåten. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 40 minuter.
4
Grädda till lagom färg i 12–15 minuter på ugnens mittfals. Låt kallna innan du skär upp längderna i ca 2 cm breda bitar. Använd en gaffel för att få en porös snittyta.
5
Placera plåten mitt i ugnen och färgsätt skorporna i ca 5 minuter vid 225°. Sänk temperaturen till 100° och torka skorporna i ungefär 2 timmar. Finns ventil ska denna vara öppen, annars bör ugnsluckan stå lite på glänt. Låt stå kvar i eftervärmen i ca 2 timmar.
Torkningen avslutas när skorporna känns lätta och spröda. Sedan förvaras de i en burk med tättslutande lock.