Du behöver

Skaldjursbuljong:

räkor skal av 2 kg och
2 msk olja
2 st morötter skalade och hackade
1 bitar rotselleri ca 100 g, skalad och hackad
1 st purjolök skivad
5 st dillstjälkar
2 msk tomatpuré
10 st vitpepparkorn
1 tsk dillfrö
1 tsk anisfrön
1 msk konjak
vatten så det täcker

Till serveringen:

200 g räkor och kräftstjärtar
2 dl mjölk eller 3% mjölk
timjan

Ugn: 225º

Det här behövs till 4–6 port:

Gör så här

1
Rosta räkskalen i en långpanna mitt i ugnen, ca 20 minuter. Fräs därefter skalen i olja tillsammans med morötter, rotselleri, purjolök, dill och tomatpuré. Krossa skalen lätt med en potatisstöt.

2
Tillsätt kryddor, konjak och vatten, så det täcker skalen. Koka på medelvärme, ca 30 minuter.

3
Sila genom en finmaskig sil. Reducera (koka ihop) buljongen till cirka hälften.

4
Servera i glas med räkor och kräftstjärtar. Toppa med varm, vispad och skummad mjölk. Dekorera med timjan. Servera sesamstänger till.


Kommentar:
Tycker du att det är för jobbigt att göra egen skaldjursbuljong? Ta koncentrerad skaldjursfond på flaska och använd den. Gör en kraftig buljong och smaksätt med tomatpuré, konjak, salt och peppar.