Du behöver

  • 800 g ryggbiff av god kvalitet
  • salt svartpeppar
  • 2 msk smör

Sås:

1 dl socker eller råströsocker
4 dl rött vin
0.5 dl oxfond konc
2 msk balsamicovinäger
salt svartpeppar
25 g smör

Puré:

500 g potatis gärna mandelpotatis
300 g rotselleri
25 g smör
1 dl mjölk het
salt peppar

Servera med:

champinjoner smörfrästa
bondbönor kokta
haricots verts kokta

Ugn: 125º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa köttet, salta och peppra runt om. Bryn det i en stekpanna med smör, så att det får vacker färg. Lägg över i en ugnssäker form.

2
Sätt i en köttermometer och stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 62?, då har köttet en jämn rosa snittyta. Det tar ca 1 timme.

3
Låt köttet vila inlindat i smörpapper, ca 20 minuter, innan det skärs upp i 1/2-centimetertjocka skivor.

4
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull utan att röra om. Ta kastrullen från värmen och häll försiktigt i vin, oxfond och balsamicovinäger.

5
Låt det sedan reducera (koka ihop) till hälften. Smaka av med salt och peppar. Strax före serveringen monteras smöret ner i reduktionen.

6
Skala och skär potatis och rotselleri i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 25 minuter.

7
Häll av vattnet och tillsätt smör och het mjölk. Stöt samman och vispa sedan fluffigt med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.

8
Servera köttet med purén, såsen, champinjoner, bondbönor och haricots verts.