Du behöver

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g margarin exempelvis Milda
  • 2 st ägg
  • 1 msk vetemjöl

Äppeltäcke:

4 st matäpplen exempelvis Belle de Boskop eller Gravenstein, i vikt ca 650 g
2 dl vatten
2 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal
3 st äggvitor

Garnering:

tårtgelé

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Vill du vara säker på att kakan inte fastnar kan du täcka formens botten med ett bakplåtspapper.

2
Riv mandelmassan och rör samman med det rumstempererade fettet till en luftig smet.

3
Tillsätt äggen och mjölet, och rör om så att allt blandar sig. Bred ut smeten i formen och grädda på mittfalsen i 25 minuter.

4
Skala äpplena, skär dem i bitar och låt koka med vattnet till mos i ca 15 minuter. Rör om med en gaffel och smaksätt med socker och citron. Du har nu 4 dl mos. Låt svalna innan du låter det stå i frysen i ca 30 minuter.

5
Vispa äggvitorna till ett fast skum och blanda med äppelmassan. Bred ovanpå mandelbotten, täck över och frys in. Tårtan kan gärna frysas över natten och sedan flyttas till kylskåp ca 3 timmar före serveringen.