Du behöver
- 2 dl sötmandel skållad
- 2 st bittermandel eller 4 droppar bittermandelolja
- 1.5 dl strösocker
- 200 g smör
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
Formar:
smör smält
Fyllning till 20 stycken:
2.5 dl vispgrädde
2 msk mandellikör
Dekoration:
75 g mandel skållad, rostad och hackad
20 st physalis
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smörj formarna med smält smör. Lägg sötmandel, bittermandel och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till ett mjöl.
2
Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl, och kör tills det bildas en degboll. Ta upp degen och lägg den i en plastpåse. Låt degen vila minst 1 timme i kylen, gärna längre.
3
Ta fram degen och rulla ut den till en längd. Dela i bitar och tryck ut degen i formarna med mjölade tummar. Skär kanterna jämna med en skalkniv. Låt gärna formarna vila i kylen i 15 minuter innan de gräddas i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
4
Låt formarna svalna så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet till en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter så lossar de lättare. Lägg kakorna på ett galler för att kallna. Förvara dem i en burk med tättslutande lock.
5
Vispa grädden och blanda med mandellikören. Lägg en klick mandelgrädde i varje form och strö över rostad, hackad mandel. Dekorera varje mandelmussla med ett physalisbär.