Du behöver

  • 2 dl sötmandel skållad
  • 2 st bittermandel eller 4 droppar bittermandelolja
  • 1.5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl vetemjöl

Formar:

smör smält

Fyllning till 20 stycken:

2.5 dl vispgrädde
2 msk mandellikör

Dekoration:

75 g mandel skållad, rostad och hackad
20 st physalis

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smörj formarna med smält smör. Lägg sötmandel, bittermandel och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till ett mjöl.

2
Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl, och kör tills det bildas en degboll. Ta upp degen och lägg den i en plastpåse. Låt degen vila minst 1 timme i kylen, gärna längre.

3
Ta fram degen och rulla ut den till en längd. Dela i bitar och tryck ut degen i formarna med mjölade tummar. Skär kanterna jämna med en skalkniv. Låt gärna formarna vila i kylen i 15 minuter innan de gräddas i mitten av ugnen, ca 12 minuter.

4
Låt formarna svalna så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet till en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter så lossar de lättare. Lägg kakorna på ett galler för att kallna. Förvara dem i en burk med tättslutande lock.

5
Vispa grädden och blanda med mandellikören. Lägg en klick mandelgrädde i varje form och strö över rostad, hackad mandel. Dekorera varje mandelmussla med ett physalisbär.