Du behöver
- 25 g jäst för söta degar
- 2.5 dl mjölk 37
- 0.5 g saffran
- 0.75 dl strösocker
- 1 krm salt
- vetemjöl ca 7 dl
- 75 g smör mjukt
Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör mjukt
0.5 dl russin
3 msk glögg
Pensling:
1 st ägg
Dekoration:
50 g mandelspån
florsocker
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt stött saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda till en deg. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
2
Mixa mandelmassa, smör, russin och glögg till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två bitar som kavlas till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Lägg en degplatta på en plåt med bakplåtspapper.
3
Bred fyllningen på plattan, spara en ca 2 cm bred kant. Pensla kanten med vatten. Rulla upp den andra degplattan på kavelpinnen och rulla ut den över fyllningen. Tryck ihop kanterna med handen.
4
Klipp ett flätmönster runt om kakans kant och vik degflikarna inåt. Låt jäsa, ca 30 minuter. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på brödgaller. Pudra över florsocker före serveringen.
Låt gärna russinen ligga och dra i glöggen, ca 1 timme.