Du behöver

  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl solrosfrön
  • 0.5 dl linfrön
  • 1.5 dl fikon torkade
  • 1 dl russin
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • 2 dl sirap mörk

Ugn: 175°

Gör så här

1
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, salt, solrosfrön och linfrön i en skål.

2
Hacka fikonen grovt och skär bort stjälkfästet. Blanda ner i mjölet tillsammans med russin, nötter och bikarbonat.

3
Rör i filmjölk och sirap, och blanda till en kletig smet. Klicka i två smorda formar, 1 1/2 l.

4
Grädda i ca 1 1/2 timme. Stjälp upp bröden och låt dem svalna inlindade i handdukar i minst 4 timmar.