Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl russin
  • 1 st porter 33 cl
  • 2 dl vatten
  • 250 g kesella mager
  • 1 dl sirap mörk
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk nejlika mald
  • 1 msk pomeransskal malda
  • 1 tsk ingefära mald
  • 17,5 dl rågsikt

Pensla med:

ägg

Ugn: 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och lägg i russinen. Tillsätt porter och vatten, och värm till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt, kryddor och det mesta av rågsikten.

2
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.

3
Kavla ut varje bit till en avlång platta och rulla ihop från långsidan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.