Du behöver
Det här behövs:
fläskfilé ca 1 500 g
matfett
18 st cocktailtomater
18 st oliver svarta urkärnade
färsk timjan
Lag 1:
1 l vatten
4 msk salt
1 st lök liten
1 tsk svartpepparkorn
0.5 pkt djupfrysta örtkryddor provençale
1 st citron
Lag 2:
1 dl olivolja god
citron strimlat skal och pressad saft av 1
1 st vitlöksklyfta pressad
Ugn: 150°
Gör så här
Putsa fläskfilén och bryn den gyllene runt om i lite matfett. Lägg fläskfilén i en eldfast form och stick in en köttermometer i mitten. Stek fläskfilén klar mitt i ugnen tills termometern visar 65°, ca 30 minuter.
Häll vatten och salt i en kastrull till lag 1. Skala och klyfta löken. Lägg ner den i lagen tillsammans med pepparkorn och örtkryddor. Skär av det gula skalet på en rentvättad citron och lägg ner det i kastrullen. Låt det koka upp och sedan koka några minuter.
Häll marinaden över den nystekta fläskfilén och låt det svalna. Täck fläskfilén och låt stå kallt i 2–3 timmar.
Häll bort lagen och skiva köttet. Lägg det på ett uppläggningsfat tillsammans med cocktailtomater och oliver.
Rör samman olivoljan till lag 2 med citronsaft, citronskal och vitlök. Häll det över köttet. Täck köttet och låt stå kallt och mogna i 2 timmar.
Strö tomater, oliver och timjan över köttet, och bjud Västerbottenpaj till.