Du behöver
- vetemjöl ca 14-15 dl
- 1 g saffran
- 0.5 tsk salt
- 1 dl sirap vit
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1 st ägg
- 50 g jäst för söta degar
- 200 g smör mjukt
- 5 dl mjölk 37
Garnering:
russin
1 st ägg uppvispat
Ugn: 225–250º
Det här behövs till ca 48 bullar:
Gör så här
1
Häll i den mindre mängden mjöl i köksmaskinens skål. Tillsätt söndersmulad saffran, salt, sirap, muscovadosocker, ägg och smulad jäst. Klicka ner rumsvarmt smör.
2
Tillsätt mjölken och låt degkrokarna arbeta i 10 minuter på lågt varvtal. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Det ska bli en mjuk och smidig deg som släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter till dubbel storlek.
3
Knåda samman degen med degkrokarna och ta sedan upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar som formas till rullar. Dela varje rulle i 12 bitar, som rullas ut till smala längder och sedan snurras ihop till traditionella lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 20–30 minuter.
4
Garnera med russin. Pensla bullarna med uppvispat ägg, gärna två gånger så att bullarna blir blanka. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
För minsta svinn: Skaka ner saffranet i kuvertet till ena kanten och gnugga kuvertet med baksidan av en sked, så att saffranet smular sig. Klipp upp kuvertet och häll saffranet direkt i degbunken.