Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 0.75 dl lättströ (Hermesetas eller Suketter)
  • 0.25 dl ljus sirap
  • 5.5 dl rågmjöl fint
  • 1 dl vetemjöl (ev något extra till utbakningen)
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskrydda (kanel, ingefära, nejlika och kardemumma)
  • 0.75 dl vatten

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält fettet och rör i socker, sötningsmedel och sirap. Ställ kastrullen åt sidan en stund.

2
Blanda rågmjöl, vetemjöl, bakpulver och pepparkakskrydda och rör samman det med sockerblandningen tillsammans med vattnet. Lägg degen i plastpåse och låt den vila över natten i kylskåp.

3
Mjöla bordet och baka ut degen i omgångar. Ta ut kakor med mått och lägg ut dem på plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen till lagom färg i ca 7 minuter.


Kommentar:
Njut med måtta!
Varken pepparkakor eller småkakor är något som diabetiker bör ta mycket av, men dessa pepparkakor kan ändå smakas med måtta.